ERVARINGEN

Ik wilde een aantal kilo’s afvallen, ter voorbereiding op mijn bruiloft. Om in mijn droomjurk te passen en voor altijd terug te kunnen kijken op mooie foto’s van die dag… Het ging niet om heel veel kilo, maar om die laatste paar, die ik er niet uit mijzelf af kreeg. Een vriendin van mij had om dezelfde reden een traject bij Merel gevolgd, met succes. Dat wilde ik ook!

Ik heb mijn doel bereikt: het bereiken van mijn ‘ideale’ gewicht. Daarnaast ook een lange termijn effect, want 5,5 jaar na onze bruiloft, ben ik nog steeds op hetzelfde gewicht (zelfs iets minder). In de tussentijd ben ik af en toe wel weer iets zwaarder geweest, maar heb ik wel meer grip gekregen op het afvallen, waardoor het steeds weer lukte om op mijn ideale gewicht te komen.

Het meest waardevol was de combinatie tussen persoonlijke gesprekken, tips uit het boek ‘weg met de weegschaal’, het volgen van webinars en de groepsbijeenkomsten. Eigenlijk dus alle elementen samen hebben gezorgd voor een bewustwording bij mij en het gevoel meer grip te hebben op mijn gewicht.

Ook het bijhouden van een soort dagboek was voor mij een goede interventie. Hierdoor kon ik steeds teruggrijpen op mijn doel en op de stappen die ik al gezet had. Daar ben je je niet altijd bewust van, maar door het terug te lezen, wordt dit heel zichtbaar en kan je hier trots op zijn.

Voor mij was ook een belangrijk doel om ontspanning te vinden in het behouden van mijn gewicht, dus niet stressvol bezig te zijn met afvallen, maar bewust bezig zijn met eten en bewegen. Dat geeft veel meer rust.

Wat ik goed vond aan de begeleiding was de persoonlijke benadering en het uitzoeken wat bij mij past. Hierdoor was het echt een traject op maat, waar je ook na de begeleiding altijd nog op terug kan pakken.

Ik zou anderen die willen afvallen zeker aanraden om naar Merel te gaan voor de begeleiding, omdat het doelgericht en persoonlijk is. En omdat het je handvatten geeft om ook na het traject met Merel meer grip te houden op je gewicht.

Ingrid Kroezen

In de zomer van 2019 had ik het plan om na de zomervakantie te gaan sporten. Van een kennis hoorde ik dat Merel powerwalkles geeft. Dus daar heb ik me toen voor aangemeld. (Noot: powerwalken zit tussen wandelen en hardlopen in, Erg goed voor de conditie en het helpt bij afvallen.)

Ik zag op de website www.opdegezondetoer.nl dat Merel ook vrouwen begeleidt bij afvallen. Dolgraag wilde ik 10 kilo kwijt. Ik had al van alles geprobeerd: shakes, Cambridge dieet…… Ik at volgens mij gevarieerd en niet slecht, dus waar dat overgewicht vandaan kwam was me echt een raadsel.. “Waarom lukt het mij niet om af te vallen?”, vroeg ik me regelmatig af. Ik dacht “ik doe nog één laatste poging”. Dus heb me bij Merel aangemeld voor een gratis kennismakingsgesprek en daarna zijn we gestart,

De aanpak van Merel draait om gewoon gezond eten en nieuwe gewoontes aanleren.

Ik was nieuwsgierig of ik echt gezond at en of ik mijn gewoontes zou kunnen veranderen. Wat bleek was dat ik wel gevarieerd at, maar niet de juiste porties en hoeveelheden. De balans was er niet.

Door de gesprekken met Merel ben ik er ook achter gekomen dat stress en onrust heel veel met mij doen. Dat waren voor mij redenen om te gaan eten. Ik heb andere manieren gevonden om mijn neiging om te eten te vermijden. Ik heb nu controle over mijn stress. Ook maak ik nu betere, gezondere keuzes in de supermarkt. En gezondere keuzes over wat we als gezin op een dag eten.

Ik heb heel goed inzicht gekregen in hoe ik het wel moet doen en door te oefenen is het me gelukt om ook mijn gewoontes te veranderen. Ik ben in 6 maanden tijd 9 kilo afgevallen, waarvan er door de corona-periode wel weer 2 aan zitten. Maar ik ben goed bezig om die er ook weer af te krijgen.

Vooraf was ik bang dat ik last zou krijgen van faalangst, een stemmetje in mijn hoofd dat bijvoorbeeld zegt “dat gaat je niet lukken, Mariana”. Vooral omdat ik al zoveel had geprobeerd om af te vallen. Maar van faalangst heb ik geen last gehad.

Wat ik heel goed vind aan de begeleiding is dat Merel positief is. Dat geeft mij motivatie om door te gaan. Ik kreeg vaak een schuldgevoel dat ik het in de twee weken dat ik Merel niet sprak niet goed genoeg had gedaan. Bijvoorbeeld omdat ik niet x kilo afgevallen was. Ik had in mijn hoofd “Ik moet x kilo kwijt zijn, anders heb ik het niet goed gedaan.” Merel zag de positieve punten: “Je hebt misschien niet precies gehaald wat jij zelf verwacht had, maar je bent goed bezig met het veranderen van je gewoontes. Je bent je bewust geworden van bepaalde dingen die bij jou spelen. Je hebt stappen gezet.” Deze positieve feedback is stimulerend. Merel geeft me het gevoel dat het goed is als ik het in mijn eigen tempo doe.

Ik raad anderen zeker aan om naar Merel te gaan voor begeleiding bij het afvallen. Het is een hele fijne manier om gezond te leren eten en je gewoontes te veranderen. En door gezond te eten val je af. In je eigen tempo.

Mariana

Ik was al een ruime tijd niet tevreden over mijn leefstijl. Ik ben een enorme zoetekauw, had het gevoel dat ik heel weinig bewoog en het gevoel dat er zoveel dingen op een dag “moesten” dat er voor sport geen tijd overbleef. Ik zat niet lekker in mijn vel en had heel weinig energie.

Voor het nieuwe jaar was mijn voornemen om dit allemaal eens goed aan te gaan pakken en het structureel te gaan veranderen. Een heleboel dingen om tegelijk aan te willen pakken….

Eerdere pogingen zoals bijvoorbeeld nieuwe loopschoenen kopen, waren maar al te gauw verzand, ik had echt een stok achter de deur nodig om het goed aan te pakken.

Ik ken Merel nog uit mijn studententijd en wist dat ze inmiddels een eigen praktijk als leefstijl- en voedingscoach was begonnen. Dus een telefoontje naar Merel was het begin. Ik woon in Duitsland, maar dankzij skype was afstand geen belemmering, alhoewel we soms met de telefoon erbij moesten skypen, haha!!

De eerste stap met Merel was het gebruik van de stappenteller. Daaruit bleek dat ik helemaal niet zo weinig beweeg als ik dacht, dat was alvast een goed begin.

De tweede stap was het voedingsdagboek bijhouden en laten analyseren. Ook dat was veel positiever dan ik had ingeschat, zo ging het goed!

De derde stap waren de begeleidingsgesprekken. Die waren heel positief en stimulerend. Merel had praktische tips die vaak meteen resultaat gaven en zelfs als het eens een weekje wat minder goed verliep, had Merel altijd nog een positieve noot toe te voegen. Soms zat het hem gewoon in kleine dingen waar je zelf niet bij stil staat.

Met behulp van de aangeschafte boeken en alle tips kon ik algauw een paar dingen in mijn voedingsstijl veranderen en dat gaf mijn gewicht een duwtje in de goede richting. Daarbij kwam dat ik opeens veel meer energie had, waardoor ik meer dingen op een dag voor elkaar kreeg en er tijd over bleef om bijvoorbeeld hard te lopen. En doordat ik meer tijd had, kon ik bewuster plannen wat we aten, en meer sporten, ging het sporten makkelijker en leuker en had ik minder trek in zoet, een hele positieve ontwikkeling.

Helaas zijn de begeleidingsgesprekken met Merel nu voorbij, maar het resultaat is boven verwachting goed geworden: (meer dan) mijn streefgewicht bereikt, beter in mijn vel zitten, meer energie hebben en lekkerder kunnen sporten, en een gezondere voedingsstijl.

Natuurlijk neem ik af en toe nog een koekje bij de thee, maar dan alleen een heel lekker koekje!

Lieve Merel, bedankt voor je positieve begeleiding en je opgewekte commentaar. Iets veranderen was dankzij jouw hulp nog nooit zo makkelijk!!!

Likelien

Ik vond  de sessies met Merel  in een ontspannen en ongedwongen sfeer verlopen. Daardoor kon ik makkelijker over mijn problemen praten. Het prettige van de gesprekken was, dat ik ergens, eigenlijk wel wist wat mijn foute eetpatroon was,  maar dat Merel mij op een enigszins ongedwongen, maar toch serieuze manier met haar kennis van voeding, informeert, waarom mijn eetgedrag niet bijdraagt aan mijn doel om af te vallen. Door de bewustwording die ze mij meegaf en natuurlijk haar adviezen kon ik toch binnen vrij korte tijd afvallen, zonder heel extreem te veranderen in mijn eetpatroon.

Mail van Gerrit, 3 maanden na onze laatste afspraak:

“Wat mijn gewicht betreft: Ik blijf stabiel. Zo af en toe “zondig” ik nog wel ‘s, maar de slechte eetgewoontes die ik had, voordat ik met jou aan de slag ging, heb ik, tot nu toe, zo goed als achter me gelaten, waarvoor nogmaals mijn dank!” 

Gerrit Sinay

Ik wilde inzicht krijgen in hoe ik op een goede verantwoorde manier kan afvallen. Met de begeleiding van Merel is dat gelukt.

Door haar heb ik nieuwe inzichten gekregen. Onder andere over
💚 de dagindeling
💚 restjes eten in de vriezer doen
💚 koken voor meerdere dagen
💚 2 stuks fruit en 2 ons groente per dag, en hoe ik dat voor mezelf kan regelen
💚 hoe ik met situaties om kan gaan waarin ik enorm veel zin heb om te snoepen.

Voor dat laatste heeft Merel me een heel handige oefening geleerd. Die pas ik regelmatig toe wanneer ik de neiging heb om te gaan snoepen / te veel te eten.

Ik vond het heel prettig dat de gesprekken met Merel via Zoom gingen (videobellen). Lekker thuis op de bank, relaxed. Je hoeft nergens naartoe. Gewoon 2 minuten van tevoren inloggen en dan ga je er lekker voor zitten.
Daarnaast vond ik het ook fijn dat ik boeken van Weg met de Weegschaal heb gekregen. Deze boeken gaan over op een gezonde manier afvallen en nieuwe gewoontes aanleren.

Ik zou anderen zeker aanraden naar Merel te gaan, omdat ze je goed begeleidt. Ook de gesprekken via Zoom en de boeken van Weg met de Weegschaal zijn erg prettig.

Overigens kan je bij Merel wel kiezen voor begeleiding op locatie, als je videobellen niet prettig vindt. Videobellen is drempelverlagend. Je hoeft nergens naartoe. Je hebt gewoon gesprekken vanuit je eigen huis. Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen, dan hoef je geen oppas te regelen.

Jacqueline

Anderhalf jaar geleden was ik net een paar maanden bezig met hardlopen. Ik wilde ook afvallen. Via mijn hardlooptrainer had ik vernomen dat als ik wilde afvallen, dat ik dan bij Merel moest zijn.

Ik had overgewicht. En ik miste een stukje zelfvertrouwen. Ik zat niet lekker in mijn vel. Mijn jurkjes pasten niet meer.

Daarnaast was het voor mij belangrijk om af te vallen voor mijn gezondheid. Overgewicht en hartklachten en een hoog cholesterol zit bij ons in de familie. Ik wil mijn zoon zien opgroeien. Wat bij mijn vader niet gelukt was. Hij heeft zijn kinderen niet zien opgroeien. Mijn vader had overgewicht en hart- en vaatziekten en is daaraan overleden.

Als je niet goed eet, heb je kans dat je cholesterol omhoog gaat en je daardoor hart- en vaatziekten krijgt. Als je met gezond eten invloed kan hebben op je gewicht en je cholesterol, heb je een stukje verlenging van je leven.

Vlak voordat ik bij Merel kwam, at ik nauwelijks iets en kwam ik aan. Mijn idee was “ik eet de hele dag sla, en dan val ik af.” Dat heb ik geprobeerd, maar ik kwam alleen maar aan.

In de jaren daarvoor had ik een keer een dieet gedaan met maaltijdvervangers, shakes en poeders en repen. Dat gaf natuurlijk een supermooi resultaat, ik was enorm afgevallen in korte tijd. Maar na een paar maanden zat het er weer aan. Als ik er nu op terugkijk was het weggegooid geld voor mij: 50-80 euro per week…..

Merel wees me in je begeleiding in de goede richting. Ze doet niet aan shakes en poeders. Het zijn gewoon de boodschappen die je normaal nodig hebt. Gewoon gezonde dingen. Het eten kost dus ook geen extra geld.

Ik heb niet het gevoel gehad dat ik op dieet was. In de afgelopen anderhalf jaar at ik meer dan normaal en ik viel af.

Waar ik echt het meest tevreden over ben qua begeleiding van Merel is dat ze altijd zo positief is. Soms kwam ik binnen, had ik echt mijn best gedaan, maar was ik niet tevreden omdat ik niet (genoeg) afgevallen was. Ik dacht negatief over mezelf. Maar ik ging altijd met een opgeheven hoofd weer weg.

Mijn doel toen ik bij Merel kwam was om 12 kilo af te vallen. Dat is gelukt. Het ging niet snel. Maar als ik er op terugkijk, was dit het juiste tempo. De kilo’s die er nu af zijn blijven er ook af. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Jessica van Hilten

38 jaar

Het begon met een vrijblijvend intakegesprek met Merel om eens te praten wat ik met mijn gewicht/leefstijl wou en wat zij daar in zou kunnen betekenen. Nu een jaar later is er een hoop veranderd. Ik ben bewuster gaan eten, door etiketten te leren lezen weten wat je binnen krijgt en waar je op moet letten, meer groenten eten, meer water drinken in plaats van alleen maar mijn geliefde drankje cola light om maar eens wat te noemen. Ook meer bewegen is een vast patroon geworden. Voorheen had ik een broertje dood aan lopen en nu…… ik ben zelfs met hardlopen begonnen, wie had dat kunnen bedenken. Mede dankzij de adviezen van Merel ben ik hard op weg om mijn doel te bereiken. Een langdurig gezonde leefstijl, waarbij een passend gewicht vanzelf komt.

Marjolein

Toen ik de folder van Merel in de bus kreeg met informatie over wandelen en een afslankcursus, dacht ik: “dat komt als geroepen”. Al een tijdje wilde ik iets aan mijn overgewicht doen. Ik wilde graag weer in een kleinere maat kleding en ik wilde me soepeler bewegen bij yoga oefeningen. Sportief was ik wel, maar niet regelmatig. Dus ik ben elke week gaan wandelen in de wandelgroep en ik volgde de afslankcursus. Wat me opviel is dat Merel  je niet onder druk zet  en geduldig met je meedenkt wat voor jou de beste manier is om af te vallen. Dat vind ik heel plezierig, het werkt echt motiverend en het heeft resultaat.

Ik houd erg van lekker eten en trakteerde mijzelf regelmatig op een smakelijk tussendoortje. Door Merels adviezen ben ik gewend aan een ander eetpatroon, waarbij genoeg ruimte overblijft om van eten te kunnen genieten. Ik vind het leuk en een uitdaging om daar mee aan de slag te zijn. Ook door de gezellige wandelgroep, maak ik nu vaker zelf een wandeling. De stappenteller maakt het wel compleet.

Irene Braaksma

Aanvankelijk dacht ik dat ik als vegetariër en fanatiek hardloper al veel wist over eten en bewegen. Toch kon ik me heel lang er niet toe zetten om net die paar kilo af te vallen waardoor ik een gezonder BMI en gewicht heb en me nog beter voel. Met de sessies van Merel lukte dat wel en had ik een goede stok achter de deur. Elke sessie had een duidelijk thema en dat maakt het leuk. Merel is rustig, begripvol en nooit veroordelend. Het accent ligt ook niet op calorieën tellen of wegen, maar op je eet- en beweegpatroon. Ik kreeg ook nieuwe inzichten waardoor het afvallen lukte en ik mijn eet-en beweegpatroon duurzaam aanpaste. In vier maanden tijd viel ik ruim 7 kilo af. Mijn BMI veranderde van 25,2 naar een gezonde 22,9. Bijkomend voordeel: ik ren ook sneller dan ooit!

Marcella van Doorn