Wil je afvallen dan moet je minder eten. Maar hoeveel minder? Want als je veel te weinig eet wordt het een crashdieet.

En bij minder eten denk je ook vaak aan “honger hebben”. Trek. De hele dag door. Maar je mag niks extra’s nemen, want je bent op dieet.

Dit patroon kan je wel even volhouden, vooral als het lekker hard gaat met de kilo’s die er af vliegen. Maar om dat nou langer dan twee of drie maanden vol te houden……

Lees het stukje hierboven nog eens door. Er staat vooral wat we niet willen en niet mogen. Minder eten dan dat je zou willen. Veel minder eten dan dat je nodig hebt, Het gaat over vervelende gevoelens als honger of trek hebben maar niks extra’s mogen, want je bent op dieet.

Hoe zou het voor je zijn als we het eens omdraaien?

Eens focussen op wat je allemaal WEL binnen wilt krijgen?

Geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft, zodat het super gaat werken en de kilo’s er af gaan en af blijven. Daar sta ik voor in mijn begeleiding bij afvallen. Daarover gaat dit artikel.

 

 

Ons lichaam als machine

Ik zie ons lichaam als een fantastische machine. Ik verwonder me er altijd over dat het zoveel kan, terwijl ik er weinig van begrijp wat er daar binnen allemaal gebeurt. Laat staan dat ik exact kan uitleggen hoe de machine werkt en in elkaar zit.

Eén ding weet ik wel. Om onze machine zo optimaal mogelijk te laten functioneren, moeten we onder andere zorgen voor de juiste brandstof. Voedsel. Eten en drinken.

Is dat bij een auto heel makkelijk: diesel, benzine of gas, bij een mens moet er toch wat meer variatie in.

 

 

Koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen

We hebben koolhydraten, eiwitten en vetten nodig, En natuurlijk vitamines, mineralen en vezels.

Die vitamines en mineralen en vezels zitten bijvoorbeeld in fruit en groente. Neem twee stuks fruit en zeker 200-250 gram groente per dag. Ik zeg ook wel eens: van groente kan je eten totdat je een ons weegt: veel vitamines en mineralen en vezels, weinig calorieën.

Als koolhydraatbronnen zijn er (naast fruit) brood, muesli, pasta, rijst, couscous en andere graanproducten. En ook peulvruchten zijn een goede koolhydraatbron.

Eiwitten vinden we vooral in vlees, vis, zuivel en peulvruchten.

Vetten hebben we ook nodig, vooral onverzadigde vetten. Denk daarbij aan oliën, boter, noten en zaden.

Drink daarnaast voldoende water, of thee of koffie (tot 4 kopjes per dag).

Zorg dat je van al deze groepen voldoende binnen krijgt. In de goede verhoudingen. Dan krijg je geen honger en trek. Zelfs niet wanneer je van alles iets minder eet, omdat je wilt afvallen.

Die goede verhoudingen, daar schort het nogal eens aan. Zijn bij jou de verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten niet goed? Dan kom je zeker voedingsstoffen te kort en zal je veel meer last hebben van trek en honger. Meijke van Herwijnen van Weg met de Weegschaal heeft daarover dit filmpje opgenomen. Over wat er normaal gesproken gebeurt als we op dieet gaan.

 

 

Varieer

Om je lichaam optimaal te laten functioneren is het belangrijk om veel te variëren: eet verschillende soorten fruit en groente gedurende de week. Niet de hele week alleen maar appels en sla. Zorg dat je gedurende een week alle kleuren van de regenboog binnenkrijgt qua fruit en qua groente. Rode aardbeien, blauwe druiven, gele banaan, groene kiwi en oranje mandarijn bijvoorbeeld.

Varieer ook met koolhydraatbronnen: niet 3x per dag brood. En ook qua eiwitproducten is er voldoende variatie te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten vlees en vis. Of neem eens een gekookt ei.

 

 

Gezonde voeding, zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk

Je lichaam houdt van gezonde voeding. Eet zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Waarom? Onder andere omdat je dan voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Maar wat is dan gezond? Ooit leerde ik op een bijscholingscursus: “Alles wat je eet heeft ooit geleefd. Hoe beter jij nog weet wat het was toen het nog leefde, hoe gezonder het is.”

Wat was een banaan toen hij nog leefde?

Wat was een brood toen hij nog leefde?

Wat was een Mars toen hij nog leefde?

Waarschijnlijk zal je steeds slechter weten wat er allemaal in zit.

Hoe lastiger het voor je is om te bedenken waar het van gemaakt is, hoe ongezonder het is.

Ik begon deze alinea met “Je lichaam houdt van gezonde voeding. Eet zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk.

Waarom “zo onbewerkt mogelijk”? Hoe meer bewerkingen er in een fabriek overheen gaan, hoe meer vezels, vitaminen en mineralen er verdwijnen. En dat zijn nu juist de gezonde dingen die je WEL binnen wilt krijgen.

 

 

Neem net iets minder dan je nodig hebt

“OK Merel, maar als ik dan al het eten in de goede verhoudingen binnen krijg, dan val ik nog niet af.”

Dat klopt. Om af te vallen zorg je er voor dat je net iets minder neemt van alles wat je binnen wilt krijgen om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Eet per dag zo’n 500 kilocalorieën minder dan je nodig hebt. Dan val je een halve kilo per week af.

 

 

Wil jij dolgraag afvallen op een gezonde manier, zonder de hele dag trek te hebben? Ik help je daar graag mee. Kijk hier wanneer het jou uitkomt om persoonlijk kennis met me te maken. Gratis. Ik hoor dan graag jouw verhaal en geef je minstens twee tips waar je direct mee aan de slag kan. Ik vertel je alles over mijn werkwijze. En ik vertel je eerlijk of ik je wel of niet kan helpen. Zo ja, dan is aan jou de keuze om er voor te gaan of niet.

Plan hier ons gesprek. Dat doen we via videobellen of ik bel je, wat jij prettig vindt. Tot snel!