Herken je dit? Je had je zo goed voorgenomen om niet meer te gaan snoepen. Geen koek, snoep en chips meer. Gezond eten vanaf nu. Gezonde maaltijden voor jezelf maken. Voldoende fruit en groente eten. En niet te veel eten. Zodat je binnen drie of vier maanden makkelijk vijf tot tien kilo kwijt zou zijn.

Maar de werkelijkheid is anders. Je houdt het misschien twee of drie dagen echt vol. Vervolgens zie je jezelf toch weer regelmatig naar de kast lopen om iets lekkers te pakken. Gezonde maaltijden voor jezelf maken, dat komt er ook niet altijd van. In plaats daarvan wordt het dan toch een minder gezonde snelle hap.

Je vindt jezelf een slappeling dat je zelfs dit plan niet kan volhouden.

Wat nu als je geen slappeling bent? Wat nu als er iets anders is wat jouw gedrag veroorzaakt?

Welkom in de wereld van slaap. Wat slapen te maken heeft met afvallen, staat in dit artikel centraal. Het gaat over wilskracht en twee hormonen. En geeft je een handige tip om snaaien en ongezond eten door slaapgebrek tegen te gaan.

 

Wil jij weten wat er nog meer komt kijken bij afvallen, naast minder en gezond eten en voldoende slapen? Eerder schreef ik daarover het artikel “Afvallen – zo doe je dat”. Je leest het hier.

 

 

Je voorraad wilskracht is beperkt

Denk je eens in: als je moe bent, futloos, hoeveel energie heb je dan om ’s avonds een gezonde maaltijd te maken? Weinig energie waarschijnlijk. Dan komt het echt aan op wilskracht om daar mee aan de slag te gaan. En van die wilskracht hebben we een beperkte voorraad. Met al je goede voornemens om niet meer te gaan snoepen en alleen gezond te eten, heb je je voorraad wilskracht van die dag waarschijnlijk al verbruikt in de ochtend en middag.

 

 

Twee hormonen die je hongergevoel regelen

Er zijn twee hormonen die je hongergevoel regelen: ghreline en leptine.

Ghreline wordt gemaakt in de maagwand. Het zorgt er voor dat je honger krijgt. Als je weinig slaapt, maakt je lichaam meer ghreline aan. Stel je slaapt langere tijd te weinig. Dan ben je meer vermoeid en heeft je maagwand meer ghreline aangemaakt: je hebt veel meer trek.

Leptine wordt gemaakt in de vetcellen. Leptine remt je hongergevoel juist af. Tijdens je slaap gaat het leptineniveau in je bloed omhoog. Hoe korter je slaapt, hoe minder leptine er is aangemaakt en hoe meer trek je dus hebt.

Kortom, als je te weinig slaapt, maakt je lichaam meer ghreline en te weinig leptine aan. Deze twee hormonen zorgen er dan voor dat je meer trek hebt. En trek hebben (onder andere in lekkere ongezonde dingen) kan je misschien wel even tegenhouden met wilskracht en goede voornemens, maar er komt een moment dat je er aan toe geeft.

 

 

 

Zorg voor voldoende slaap

Blijf je ’s avonds eigenlijk te lang op? Bijvoorbeeld omdat er nog iets af moet? Of omdat het zo ongezellig is om nu al naar bed te gaan? En is het je dan wel eens opgevallen dat je juist dan gaat snacken en snaaien? Hoe kan dat?

Je hersenen vertalen “ik ben moe” vaak naar “ik heb honger”? Dus als jij denkt dat je honger hebt, kan het zomaar zijn dat je eigenlijk moe bent.

De volgende keer als je trek hebt, tel tot tien voordat je iets neemt en vraag jezelf af hoe moe je bent. Ben je moe? Ga dan slapen. Of zorg ervoor dat je de komende dagen meer slaap pakt.

Met meer slaap (voldoende slaap) zorg je er bovendien voor dat je lichaam minder ghreline en meer leptine aanmaakt. Die zorgen er voor dat je minder trek hebt.

 

Kortom, wil je af van je snaaigedrag? Start eens met voldoende slapen.

 

 

Ben jij er klaar mee om steeds van het ene dieet naar het andere te springen. Wil je het liefst helemaal geen dieet meer, maar wel op een slimme manier van je kilo’s af? En leren hoe jij er voor kan zorgen dat ze er ook niet meer aan komen? Ik help je graag. Ik deel de kennis die jij nodig hebt en direct kan toepassen. En begeleid je om met gewoon gezond eten èn de juiste mindset jouw extra kilo’s kwijt te raken.

Plan een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek met me (Merel Groeneveld) in via deze link. Dan spreken we elkaar online via videobellen of telefonisch op de dag en het tijdstip dat jij hebt ingepland. Tot snel!