Wat drijft mij? En waar word ik enthousiast van?

Twee vragen die me gesteld zijn bij een opleiding die ik volg. En de opdracht was: deel het ook in het openbaar. Dus, bij deze! Zowel in video als in tekst.

Klik op het gif-je hieronder om naar de video te gaan.

Wat drijft mij en waar word ik enthousiast van?

 

Mijn naam is Merel Groeneveld. Ik begeleid vrouwen met zo’n 10 kilo overgewicht om af te vallen en die kilo’s er ook echt af te houden, nooit meer aan te komen. Dat doe ik door ze onder andere te begeleiden met gewoon normaal gezond eten. Maar daarnaast ook met ze aan de slag te gaan met gedrag en gewoontes veranderen op een manier die bij HEN past.

 

Wat drijft mij? Hoe ben ik hier toe gekomen? Dat gaat terug naar het begin van deze eeuw. Toen waren er programma’s op TV zoals “Big Diet” en “Help, mijn kind is te dik”. Die programma’s vond ik zo boeiend om te kijken. Ik werkte toen nog als onderzoeker bij de gemeente Amsterdam, dus deed totaal iets anders, Maar dit intrigeerde me wel echt enorm. Enorme bewondering voor de mensen die zoooooveel kilo’s afvielen. En tegelijkertijd vond ik het zo erg dat een aantal van hen een jaar later weer aangekomen was, zo niet met nog extra kilo’s. Dat vond ik zo erg voor die deelnemers. Ik dacht “daar wil ik mij op richten. Ik wil mensen begeleiden om op een gezonde manier af te vallen, maar dan ook niet meer die kilo’s aan te komen.”

 

In 2012 ben ik gestart met mijn werk als gewichtsconsulent. Natuurlijk na het volgen van een opleiding tot gewichtsconsulent èn tot vitaliteitscoach. Maar altijd zat dat stemmetje in m’n hoofd “Merel, het is leuk dat je ze begeleidt om hun streefgewicht te bereiken. Of dat ze vlak voor hun streefgewicht zeggen dat ze de laatste kilo’s er zelf af kunnen krijgen. Maar je moet er ook voor zorgen dat als je cliënten bij je weggaan, als ze afscheid nemen, dat ze het laatste stukje ook echt zelf doen en dat ze de kilo’s er af houden en niet meer terugvallen”. Daar heb ik jaren over gepiekerd en gebrainstormd. Ik moet een soort na-traject hebben…. Zorgen dat ze bij mij blijven…. Om maar een soort stok achter de deur te zijn……

 

Vorig jaar heb ik echter iets totaal anders ontdekt. Ik heb een opleiding tot ACT-coach gevonden en heb die gevolgd. ACT staat voor Acceptatie en Commitment Training. En dat gaat juist in op het aanpassen van je gedrag op een manier die bij jou past. Die persoon worden die jij dolgraag wilt zijn. Want het is een stuk makkelijker wanneer jij die dingen kan gaan doen waar je blij van wordt in plaats van standaard een bepaald dieet moeten volgen en een aantal dingen nooit meer eten. Dat is gewoon niet haalbaar om dat vol te houden.

 

Dus ik word er heel enthousiast van dat ik nu dat stukje ACT-training met mijn cliënten doe in de begeleiding. En dat ze daar zulke goede resultaten mee boeken. En juist ook die cliënten die bij het kennismakingsgesprek zeiden “ik heb al zoveel diëten geprobeerd, maar iedere keer kom ik weer aan”. Met ACT hebben ze een totaal andere manier gevonden om er mee aan de slag te gaan. En om de kilo’s er af te krijgen en te houden. Daar ben ik super blij mee en trots op.

Heb je vragen? Of opmerkingen? Stuur me een mailtje op merel@opdegezondetoer.nl