Vind je het aan de ene kant heerlijk om op vakantie te gaan, maar aan de andere kant ook enorm spannend? Spannend omdat je bang bent na de vakantie weer 2 of 3 kilo te zijn aangekomen? Lees dan de volgende 12 tips om zonder vakantiekilo’s thuis te komen. En voer ze uit. Want alleen dan vergroot je de kans dat het lukt 😉.

 

 

💡 Tip 1 – Neem fruit en rauwkost mee op de heen- en terugweg.

 

Fruit en rauwkost zijn gezond als tussendoortje. Op luchthavens, bij benzinestations en op treinstations is lang niet altijd fruit en rauwkost te koop. Als het er is, is het schrikbarend duur. Los van al het snoepgoed, chips en andere verleidelijk lekkere dingen die er omheen liggen. Kies dan nog maar eens voor het gezonde alternatief, dan moet je echt sterk in je schoenen staan…… Wees dus slim en neem je eigen fruit en rauwkost mee voor onderweg.

 

 

💡 Tip 2 – Neem je eigen gezonde maaltijden + water mee op de heen- en terugweg.

 

Ga je met de auto of de trein op vakantie, dan kan je prima zelf iets te eten en drinken meenemen voor onderweg. Dat scheelt je geld en de verleiding om voor fastfood of ongezonde snacks te gaan.

 

 

💡 Tip 3 – Drinken? Hou het zoveel mogelijk bij water of andere calorie-loze dranken.

 

Of je nu op vakantie bent of thuis: drinken waarin calorieën zitten (zoals frisdrank en vruchtensap) raad ik af. Het geeft je namelijk wel de energie en calorieën, maar niet het gevoel van verzadigd zijn en vol zitten. Je kan er van blijven drinken…… Neem bij voorkeur water, thee of (maximaal 4) koffie.  

 

 

💡 Tip 4 – Uitstapje? Zorg voor je eigen gezonde tussendoortjes en voldoende water.

 

Ga je een dag op stap? Neem een tas mee met je eigen eten, gezonde tussendoortjes en voldoende water. Zo heb je altijd iets gezonds voorhanden. Ook als je uiteindelijk besluit toch iets te nemen op dat gezellige terras in de zon. Je hebt dan in elk geval een keuze…..

 

 

💡 Tip 5 – Heb je honger rond 4 uur ‘s middags? Eet iets voedzaams!

 

Vakantie, gezellig borrelen rond een uur of 4 half 5. Drankje, hapje, chips, stukje worst…..

Maar daarin schuilt ook het gevaar. Ga je borrelen als je eigenlijk enorm veel trek hebt, dan is de kans groot dat je veel te veel eet (en drinkt) bij de borrel. Als je enorm veel trek hebt, heb je aan één stukje worst namelijk echt niet genoeg….. Dat worden er al snel vier, plus nog wat chips. En van die nootjes is ook moeilijk af te blijven. ‘Wil je nog een toastje?’ Met een glas wijn of bier er bij gaan de remmen qua eten ook makkelijker los. Je ziet het waarschijnlijk al voor je hoe dat gaat…..en ondertussen baal je.

Wat kan je dan beter doen? Bedenk vóórdat je gaat borrelen of je misschien trek hebt. Zo ja, eet dan iets voedzaams, bijvoorbeeld een belegde boterham of een stuk fruit. Dan kan je rustig aan doen met eten tijdens de borrel. Je neemt het dan immers omdat je het lekker vindt, niet omdat je enorme trek hebt.

 

 

💡 Tip 6 – Schep bij je avondeten gewoon één keer op, zoals je thuis ook zou doen.

 

Stel je maakt eten in je appartement, tent of camper. Neem gewoon één bordje, zoals je thuis ook zou doen. En stop als je voldoende hebt.

Blijft er eten over?  Zet het in de koelkast en eet het de volgende dag, bijvoorbeeld tijdens de lunch of (als er veel over is) tijdens het avondeten. Of maak er soep van! Een restantje pastasaus tover je zo om in een heerlijke soep bij de lunch door er wat water en bouillonpoeder aan toe te voegen. Even opwarmen en klaar.

Is eten bewaren voor de volgende dag niets voor jou? Of is het veel te weinig om te bewaren? Gooi het dan weg. Denk niet ‘ach, het is zo zonde om weg te gooien, ik eet dat kleine beetje nog wel op.’ Echt, het is niet de bedoeling dat jij de vuilnisbak bent…..

 

 

💡 Tip 7 – Bepaal van te voren hoe vaak je per week een alcoholhoudend drankje neemt. 

 

Wijn bij het eten, bier omdat het zulk warm weer is, het is vakantie dus moet kunnen, toch? En je hebt op vakantie niets om die fles wijn weer af te sluiten, dus kunnen we ‘m maar beter leegdrinken.

Voor je het weet drink je te veel alcohol. En met meer alcohol op, is het moeilijker om verleidingen qua eten te laten staan.

Wil je echt zonder extra vakantiekilo’s thuis komen? Bepaal dan van te voren hoeveel alcoholische drankjes je per week wilt drinken. Houd je daar aan. En geniet er van.

 

 

💡 Tip 8 – Een ijsje? Bepaal hoeveel ijsjes je per week wilt eten. En geniet er dan van.

 

Ben jij ook dol op ijs? Om te voorkómen dat je je elke dag laat verleiden een ijsje te nemen, bepaal je voor de vakantie hoeveel ijsjes je per week wilt eten.

Tijd voor een ijsje? Kies het lekkerste ijs dat je kan bedenken. Ga niet voor minder. Echt, je hoeft geen sorbetijs (Italiaans ijs met water in plaats van melk) te nemen, omdat dat minder calorieën bevat. Kies het lekkerste ijs dat jij je kan indenken. En geniet er van. Met je volle aandacht.

 

 

💡 Tip 9 – Beweeg! Fietsend of wandelend zie je veel meer van je omgeving.

 

Het is heerlijk om op vakantie een stuk te wandelen of te fietsen. Hoe langzamer je omgeving aan je voorbij trekt, hoe meer je er van ziet en onthoudt. En hoe meer je tot rust komt. En ook ontspanning helpt bij het afvallen 😉.

 

 

💡 Tip 10 – Maak eens een ochtendwandeling. Zo begin je je dag actief.

 

’s Ochtends vroeg, als velen nog liggen te slapen. Ga er dan op uit en maak een wandeling. Of een fietstocht. In de stilte in de natuur, of de stad die nog moet ontwaken. Totaal anders dan overdag. Probeer het maar eens. Dan heb je meteen al wat beweging gehad voor die dag.

 

 

💡 Tip 11 – Uit eten? Ga voor het echte eten. 

 

Hoe verleidelijk is het om stokbrood met kruidenboter of tapenade te bestellen als je uit eten gaat. Je hebt zo’n trek, en het zal nog wel even duren voordat het eten komt.

Doe het niet! Stokbrood vult vooral, het voedt je niet. Het gevolg is dat je maag voor een deel al vol zit, terwijl het echte voedzame eten nog moet komen. Grote kans dat je in totaal veel te veel eet. Want het is uiteindelijk toch zonde om een deel van je hoofdgerecht te laten staan?

Laat het stokbrood eens weg de volgende keer. Breng het op om nog een paar minuten extra (oké, misschien wel 20 minuten) te wachten totdat je voor- of hoofdgerecht geserveerd wordt. En geniet er van.

 

 

💡 Tip 12 – Uit eten? Kies het allerlekkerste gerecht van de kaart.

 

Als je uit eten gaat, ook als je wilt afvallen, kies dan voor het lekkerste gerecht op de kaart. Gun jezelf dat. Maakt niet uit hoeveel calorieën. Geniet van het eten en van de smaken. Heb je voldoende? Stop dan met eten. Ook als er nog iets op je bord ligt. Je bent geen vuilnisbak, weet je nog? En zet de overgebleven patatjes, die misschien wel van je tafelgenoten zijn, buiten handbereik 😉.

 

 

Zo, dat waren de 12 tips om zonder vakantiekilo’s thuis te komen.

Welke van bovenstaande tips ga je opvolgen? Laat het in een reactie onder dit artikel weten.

 

Ik wens je een fijne vakantie! En kom zonder extra bagage weer terug 😉

 

Wist je dat ik op mijn Facebookpagina van Op de gezonde toer regelmatig tips deel om af te vallen en op gewicht te blijven? Like mijn pagina en zorg dat je je meldingen aan hebt staan. Dan mis je geen enkele tip!

vakantiekilo's voorkomen

Zie hierboven hoe je je meldingen aan zet in Facebook