Het coronavirus heeft sinds 16 maart 2020 enorme impact op het normale leven in Nederland: zoveel mogelijk thuiswerken, kinderen thuis van school, zo veel mogelijk binnen blijven, anderhalve meter afstand houden van anderen. Veel cliënten die ik begeleid met afvallen zeggen de laatste tijd “Oh, ik voel me zo onrustig. En door die onrust ga ik eten. Ik voel me gestrest.” Niet handig als je wilt afvallen. Ik geef je in dit artikel 19 tips om een nieuwe balans te vinden in een tijd waarin alles verandert.

 

 

Een nieuwe situatie

 

Je bent sinds half maart gedwongen om veel van de vaste gewoontes die je had overboord te gooien. Dat heeft effect op je dagelijks leven. In hoeverre herken jij je in één of meer van de volgende situaties:

 • Op je werk had je dat fijne ruime bureau, nu zit je aan de keukentafel.
 • De vergaderingen van je werk vinden ineens online plaats, terwijl je daar helemaal niet handig mee bent
 • Je werkte voorheen vanuit huis in je eentje in alle rust. Die rust is verstoord door anderen die nu ook thuis werken.
 • Als je kinderen hebt, ben je ook schooljuf aan het spelen.
 • Je woont alleen en door de maatregelen mis je gezelschap en voel je je alleen.
 • De normale indeling van je dag heb je laten varen. Je eet, drinkt en beweegt wanneer het je uit komt.
 • Je zit meer op social media en kijkt tot laat naar het nieuws, om maar op de hoogte te blijven van de situatie.
 • Je eet meer dan normaal.
 • De voorraad die je had ingeslagen voor twee weken, is na anderhalve week al op.
 • Je sport niet meer, omdat de lessen tijdelijk zijn gestopt.
 • Je fietstocht van en naar het werk heb je niet meer.
 • Je voelt je onrustig.
 • Je piekert veel. Ook ’s avonds en ’s nachts. Daardoor slaap je slecht.
 • Je staat op het punt om je voornemen om af te vallen overboord te gooien. Je hoofd staat er niet naar. En bovendien: grote kans dat die strandvakantie deze zomer ook niet doorgaat. Dus waarom zou je?

 

 

19 tips om een nieuwe balans te vinden

 

Zijn één of meerdere situaties in de bovenstaande alinea herkenbaar voor je? En voel je je daar niet prettig bij? Dan is het tijd om daar mee aan de slag te gaan. De volgende tips gaan je daar zeker bij helpen. Volg ze op, dat zal je rust en balans geven. En wil je diep in je hart ondanks de situatie toch die extra kilo’s kwijt? Volg ook dan de tips op, en je zal merken dat het afvallen weer makkelijker gaat.

 

Eten en drinken

 1. Eet op vaste tijden je ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Dat geeft je lichaam rust. Het zal je ook helpen om voor de gezondere keuzes te blijven gaan.
 2. Eet 2 stuks fruit per dag.
 3. Zorg dat je per dag minimaal 250 gram groente eet (bij je avondeten en/of rauwkost tussendoor).
 4. Eet iets minder. Zeker als je nu minder beweegt op een dag in vergelijking met vóór 16 maart. Door iets minder te eten, blijf je op gewicht of blijf je afvallen. Neem bijvoorbeeld een boterham minder bij de lunch. Of sla het extraatje zoals een beschuit of cracker even over.

 

Bewegen en sporten

 1. Blijf bewegen.
 2. Ging je hiervoor op vaste tijden naar de sportschool, powerwalkles of hardlopen? Plan je sportmoment in op het moment dat je altijd ging sporten.
 3. Kan je niet buiten bewegen, volg dan binnen een les. Op youtube zijn voldoende home-workouts voor beginners en gevorderden te vinden.
 4. Start je dag actief. Als je je fit en fris voelt van het sporten of bewegen, zal je minder geneigd zijn om te snoepen, eerder de gezonde keuze maken en makkelijker een glas water nemen.
 5. Ga elke dag naar buiten. Een stukje wandelen of fietsen. Kan je niet de deur uit, haal dan een frisse neus in je eigen tuin of op je balkon.

 

Stress en ontspanning

 1. Geeft het ‘boven op elkaars lip zitten’ je stress? Bespreek het met elkaar. Dat geeft ruimte en openingen voor verandering.
 2. Ben je gestrest van het nieuws? Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal 3x per dag het nieuws kijkt op TV en/of social media.
 3. Merk je dat je piekert? Pak pen en papier en schrijf alles waarover je piekert op.
 4. Zoek een mindfulness- of ontspanningsoefening op internet en voer ‘m uit.
 5. Doe een ademhalingsoefening. Alleen al 1 minuut gaan zitten op een stoel, één hand op je buik leggen en naar je hand toe ademen geeft rust.

 

Slaap

 1. Slaap voldoende. De meeste mensen hebben 8 uur slaap per nacht nodig. Ook nu.
 2. Ga op tijd naar bed.
 3. Zet een uur voordat je wilt gaan slapen je telefoon en de TV en laptop uit. Lees een boek, praat met elkaar of doe een gezelschapsspelletje. Zodat je rustig kan gaan slapen.
 4. Sta op op je vaste tijdstip. Ging je wekker normaal gesproken doordeweeks om 7 uur ’s ochtends af? Regel dat nu dan ook.

 

Tot slot

 1. Blijf positief. Je eerste reactie op deze situatie kan zijn dat je je focust op wat je allemaal niet meer kan doen in deze situatie. Ik daag je uit om te bedenken wat allemaal WEL kan. Bedenk een alternatief voor alles wat niet meer kan. Schrijf de alternatieven op en probeer ze uit.

Bovenstaande 19 tips helpen je om rust te vinden, beter voor jezelf te zorgen en daardoor ook om af te vallen.

 

Gratis

 

Ontdek tijdens een gratis kennismakingsgesprek met welke tip jij het beste kan starten om af te vallen. Daarnaast geef ik je tijdens dat gesprek minimaal twee gouden tips om jou (verder) op weg te helpen om je streefgewicht te halen.

Klik hier en maak een afspraak voor een gratis online (of telefonisch) kennismakingsgesprek.