Een tijdje geleden kreeg ik de volgende vraag van Liesbeth over aardappelen:

“Ik hoor veel tegenstrijdige verhalen over aardappelen. Zijn die nu van beter niet of beter wel. We eten zelf niet veel aardappelen maar wel in de stamppot. Dan doe ik er vaak ook wat bloemkool doorheen.”

 

Een hele goeie vraag!

Wat doe jij? Eet jij aardappels? Of vermijd je ze omdat ze koolhydraten bevatten? Of vermijd je ze, omdat je volgens jouw aankomt van aardappelen eten?

In dit artikel vertel ik je waarom aardappelen prima in een gezond voedingspatroon passen. Met een aantal kanttekeningen om rekening mee te houden.

 

Eet gerust een aardappel

Aardappelen zijn gezond. Ze bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Een prima plan dus om aardappels te eten.

 

 

Liefst zo puur mogelijk

Eet aardappels liefst zo puur mogelijk. Zoals je ze uit de grond haalt.

Koop een zak aardappels, schil ze eventueel en kook ze. Wist je dat je aardappels ook met schil en al kan eten? Wel koken natuurlijk 😉. Maar als de schil er goed uit ziet, dan was ik ze even onder de kraan en snij de aardappels in blokjes en hop in het water om te koken. Zitten er groene stukjes in (de schil van) de aardappel? Haal die er dan wel even uit.
De gekookte aardappel is de meest gezonde vorm waarin je een aardappel kan eten.

 

 

Gestampte aardappels

Wanneer je gekookte aardappels stampt, zijn ze natuurlijk ook gezond. Echter, van gestampte aardappels, zeker met een lekkere jus er overheen, eet je vaak meer dan van gekookte aardappels.

Voor de stamppot heb je natuurlijk gestampte aardappels nodig. Logisch. Je doet er dan goed aan om de verhouding iets aan te passen: veel groente (minimaal 200 gram per volwassene) en relatief minder gestampte aardappels er doorheen. Hoeveel minder? Hou het aantal aardappels aan dat je ook zou nemen wanneer je ze gekookt eet. Minder aardappels, meer groente in je stamppot. Zelfde smaak, maar minder calorierijk.

Wat Liesbeth doet is ook een goed idee: weinig aardappel en als extraatje wat bloemkool toevoegen. Dan krijg je bovendien meer groente binnen. Super!

 

 

Andere varianten op de aardappel

Natuurlijk is de aardappel ook in andere vormen beschikbaar. Denk aan patat, poeder om aardappelpuree van te maken, chips, etc. Dit zijn minder gezonde vormen van de aardappel.

Vind je patat en aardappelpuree uit een zakje en chips niet lekker, eet ze dan niet. Vind je ze wel lekker, eet ze dan heel af en toe, bij uitzondering.

 

 

Kom je aan van aardappels?

Nee, je komt niet per definitie aan van aardappels.

Je komt aan als je gedurende een aantal dagen meer energie (calorieën) binnen krijgt dan dat je verbrandt.

Kom je aan? Word jij steeds zwaarder? Vraag jezelf dan af of je echt alleen maar gezond eet en niet te veel. Of dat er, naast het eten van een aardappel, andere dingen zijn waar je (soms ongemerkt) te veel van binnen krijgt. Denk aan dat korstje kaas als je eten staat te koken, een koekje tussendoor, een extra handje noten, snoepjes, een extra lepel pindakaas of hazelnootpasta……

 

Heb je meer vragen over aardappels? Laat een reactie achter! Ik beantwoord je vragen graag.

 

Wil je vaker dit soort informatie over voeding?

Twijfel jij ook wel eens of iets nu gezond is of niet? Zie je door alle hypes en informatie over voeding niet meer wat nu wel of niet waar is?

Regelmatig deel ik daar informatie over op mijn Facebookpagina Op de gezonde toer en in de artikelen die ik schrijf.

Wil je geen tip missen? Zet dan de volgende twee kleine stappen:

  1. Like mijn Facebookpagina Op de gezonde toer. Als je bij de button “Volgend” (rechts naast “Vind ik leuk”) op “Meldingen Aan” klikt, dan mis je geen enkele tip op Facebook.
  2. Meld je net zoals Liesbeth aan voor de mails met tips om op een gezonde manier af te vallen en op gewicht te blijven. Je krijgt ze om de week in je mailbox. Klik hier om je aan te melden.