“Ik lust wel bananen, maar ik eet ze niet. Want je wordt er dik van, toch?”, is een vraag die ik als gewichtsconsulent regelmatig hoor. 

Nee hoor, in principe word je van bananen niet dik. Het is prima om af en toe een banaan te eten. In dit artikel leg ik je uit wanneer je wel dik wordt van bananen, en vooral waarom bananen gezond zijn om te eten, óók als je wilt afvallen

 

.

Je wordt dik van bananen als…..

… je er te veel van eet. 

 

Uiteindelijk draait het om het aantal kilocalorieën dat je binnen krijgt op een dag. Eet je meer dan je verbruikt, dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt dan val je af. Zo simpel is het. 

Een banaan van 100 gram levert je 90 kilocalorieën op. Stel je hebt per dag 1800 kilocalorieën nodig om op een stabiel gewicht te blijven. Eet je op een dag alleen maar bananen en eet je er 25, dan kom je aan, want 

25 bananen x 90 kilocalorieën = 2250 kilocalorieën. 

Dat zijn er 450 teveel op een dag en dus kom je aan. 

Om het iets te nuanceren: één dag te veel eten kan best. Als je het maar niet elke dag doet. 

Voordat je denkt “Merel is gek, alleen maar bananen eten, dat is toch niet gezond?” Nee, natuurlijk is het niet gezond om alleen maar bananen te eten. Het is ook belangrijk om andere dingen te eten die in de Schijf van Vijf staan, zoals groente, noten, granen, zuivel, vlees of vleesvervangers, etc. 

.

Bananen, kiwi’s sinaasappels, appels, aardbeien, peren…….

 

“Ja maar Merel, wacht even, er zitten best wel veel calorieën in een banaan. Je vertelt net dat je aankomt als je te veel calorieën binnen krijgt. Dan kan ik toch beter ander fruit eten waar minder calorieën in zitten?”

Vergeleken met ander fruit zit er in 100 gram banaan relatief veel energie, relatief veel calorieën. Dat klopt. Misschien wel de meeste van alle fruitsoorten. So what? Wat ik belangrijker vind, is dat je er voor zorgt dat je varieert in de soorten fruit die je op een dag en per week eet. Als je varieert qua fruit dat je eet,  zorg je er automatisch voor dat je voldoende binnen krijgt van de verschillende vitaminen en mineralen die jouw lichaam nodig heeft. Eet niet elke dag één of meer bananen, maar eet ook ander fruit. Twee makkelijke tips om te variëren qua fruit:

 1. Eet in één week alle kleuren van de regenboog aan fruit: rood, oranje, geel, groen en blauw/paars fruit. Bijvoorbeeld aardbeien, sinaasappel, banaan, kiwi en blauwe bessen. 
 2. Koop fruit dat in de reclame is bij de verschillende supermarkten. Zo ben je er zeker van dat je elke week ander fruit eet. De aanbiedingen zijn immers ook elke week verschillend. 

 

.

2 tot 3 stuks fruit per dag

 

Per dag adviseer ik, ook als je wilt afvallen, om 2 tot 3 stuks fruit te eten. Afhankelijk van hoe zwaar en hoe actief je bent en of je een man of vrouw bent. Waarom je fruit moet eten?

 • Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en vezels
 • Fruit geeft je een verzadigd gevoel
 • Fruit is ideaal als tussendoortje
 • Het eten van een gezond tussendoortje voorkomt dat je in de middag, voor het avondeten of ’s avonds laat trek krijgt en gaat snaaien. Koekjes, snoep, een paar chipjes, stukje chocola. Al snel veel meer calorieën dan die ene banaan…..

Ben je nieuwsgierig welke andere gezonden tussendoortjes je kan eten om af te vallen? schrijf je in mijn wekelijkse tips en ontvang als bonus het e-book “10 tussendoortjes om af te vallen”. Boordevol inspiratie voor gezonden tussendoortjes.

Wil je als eerste mijn blogs lezen? Schrijf je hier in. Elke twee weken krijg je de blog in je mailbox.

Uitschrijven kan altijd.


Uitschrijven kan altijd

.

De zes voordelen van bananen 

 

Zoals ik in het stukje over variëren vertelde, bevatten verschillende soorten fruit verschillende hoeveelheden van bepaalde vitamines en mineralen. Nu even terug naar de bananen. Waarom is het zo goed om af en toe een banaan te eten? 

 • In bananen zitten vezels, vitaminen en mineralen
 • Vezels die er, zeker als de banaan nog jong en half rijp is, voor zorgen dat je een goede stoelgang hebt.  
 • Bananen bevatten relatief veel van het mineraal kalium. Kalium kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Verder zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.
 • In bananen zit vitamine C, alhoewel niet zoveel als in andere soorten fruit. Daarnaast zit in banaan ook vitamine A en enkele B-vitaminen
 • Heb je moeite met slapen? Eet dan eens een banaan. Daarin zit melatonine, een stofje dat er voor zorgt dat je beter slaapt
 • Ben je in de overgang en heb je last van stemmingswisselingen? Bananen bevatten de stof tryptofaan, een natuurlijk aminozuur dat helpt om stemmingswisselingen te verminderen.

Het is dus een fabel dat je dik wordt van bananen. Eet gerust een banaan!

 

Zijn er meer gezonde voedingsmiddelen waarvan jij overtuigd bent of denkt of bang bent dat je er dik van wordt? Vermijd je ze daarom, terwijl je ze erg lekker vindt? Deel het hieronder in een reactie