Stel je bent dol op chocolade. En je wilt afvallen. Kan je het dan nog steeds eten of kan je beter even helemaal geen chocolade eten totdat je je streefgewicht hebt bereikt? Denk jij “maar ik mag toch helemaal geen chocola als ik wil afvallen?”. Of “als ik chocola eet tijdens het afvallen dan voelt dat als zondigen”. Troost je. Je bent niet de enige die er zo over denkt of die dit gevoel heeft. Ik denk er echter anders over. In dit artikel vertel ik je waarom en op welke manier chocola eten en afvallen prima samen kunnen gaan.

.

 

Goede eigenschappen van cacao

 

Sommige bronnen schrijven allerlei goede eigenschappen toe aan chocolade, en dan vooral pure chocolade. Het nemen van één blokje pure chocolade per dag zou goed voor je zijn. Dat zou komen door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao, de zogenaamde flavanolen, een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.

Dat is voor mij echter geen reden om je aan te moedigen om chocolade te eten. Een gunstig effect op hart en bloedvaten bereik je ook door meer beweging, meer ontspanning en voldoende groente en fruit eten. Meer bewegen helpt ook om diabetes te voorkomen. k snap dat het makkelijker is om op de bank te gaan zitten met een reep chocolade, maar helaas, dat is echt niet gezond.

Chocolade bevat namelijk naast die flavanolen ook verzadigde vetten. En die zijn niet goed. Een ezelsbruggetje daarvoor is: VERzadigde vetten zijn VERkeerd. Hoe puurder de chocolade, hoe minder suiker en hoe meer cacao en vet. Hoe minder puur de chocolade, hoe meer suiker er aan is toegevoegd. En toegevoegde suikers zijn ook niet gezond.

Kortom, chocolade neem je niet voor je gezondheid. Die neem je omdat je het lekker vindt. 

 

Chocola

 

Geniet van echt lekkere chocola. Met mate. 

 

Chocola is een extraatje. Comfortfood. Iets om van te genieten. Met mate. Maar chocolade hoort naar mijn mening niet thuis in een gezond voedingspatroon. Ook het Voedingscentrum beaamt dat.

Maar ja, wie enorm van chocolade houdt (net zoals ik, mijn dochter van 11 noemt me wel eens een chocolademonster), zal het met me eens zijn dat een leven zonder chocolade niet voor te stellen is. Jezelf verbieden om ongezonde dingen te eten werkt niet. Misschien wel voor even, maar niet voor de rest van je leven. Dan heb je geen leven 😟.

Chocola eten moet dus af en toe kunnen. Ook als je afvalt. Bijvoorbeeld omdat je heel veel zin hebt in die bepaalde smaak. Als je bewust geniet van chocola, en dat laat ik iedereen die bij mij aan het afvallen is ervaren, dan heb je aan weinig chocolade genoeg.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je leert om je voedingspatroon aan te passen, je slechte eetgewoontes om te buigen in goede eetgewoontes. Inclusief momenten waarop je geniet van voedingsmiddelen die niet gezond zijn, die meer vullen dan voeden. Die je neemt voor de smaak. Als je op die manier al leert om met chocolade om te gaan als je aan het afvallen bent, dan kan je het ook volhouden in de periode nadat je je streefgewicht hebt bereikt.

 

🍫🍫🍫

Wie bij mij komt om af te vallen gaat niet “op dieet”. Ik leer je je voedingspatroon aan te passen in een patroon wat je bij wijze van spreken de rest van je leven kan volhouden. Ook het aanpassen van je gewoontes en gedrag is een belangrijk onderdeel van mijn begeleiding bij afvallen.

🍫🍫🍫

 

 

Welke chocolade je het beste kan nemen als je wilt afvallen

 

Goed, terug naar de chocolade. Die neem je niet omdat het gezond is, maar omdat je bijvoorbeeld zin hebt in de smaak van chocolade. Ik krijg regelmatig de vraag welke chocolade je dan het beste kan nemen. Die met 98% of 99% cacao?

Mijn advies is: kies echt voor de chocolade die jij het lekkerste vindt. Als dat die met 99% cacao is, prima. Is dat witte chocola? Ook goed. Qua calorieën ontloopt het elkaar nauwelijks. Echt daar hoef je het niet voor te doen. Een blokje van 7 gram chocolade, of dat nu witte of melk- of pure chocolade is, bevat ongeveer 38 kilocalorieën. En die gezondheidsvoordelen van pure chocolade zoals ik in het begin van dit artikel beschreef? Als je dat de lekkerste chocola vindt, dan is het prima. Zo niet, eet het dan niet.

En de suikers die toegevoegd zijn aan de chocola? Moeten we daar rekening mee houden? Mijn antwoord blijft: kies voor de chocola die jij het lekkerst vindt. Chocola met 98% of 99% cacao bevat zeer weinig suiker maar weer relatief meer verzadigde vetten die niet goed zijn. Chocola met meer suiker bevat minder verzadigde vetten, maar ja, die suiker is ook niet gezond.

Chocolade is een extraatje. En van extraatjes vind ik dat je mag genieten. Hou jij van chocolade? Zorg dan dat je de allerlekkerste kiest. De allerlekkerste chocolade. Eet het met aandacht. Bewust. Zodat je er maar weinig van nodig hebt. Na één, twee of drie blokjes genoeg hebt. Dan eet je er niet teveel van. Chocola eten en afvallen gaan dan prima samen.

 

 

Samengevat: je kan chocola eten èn afvallen

 

Hoewel sommige onderzoeken uitwijzen dat pure chocolade een aantal gezondheidsvoordelen heeft, wegen die niet op tegen de slechte eigenschappen van chocolade, zoals het verzadigde vet dat er in zit. Chocolade is dus een extraatje en past niet in een gezond voedingspatroon. De meest pure chocolade bevat relatief veel verzadigde vetten. Neem je melkchocolade of witte chocolade, dan is daar weer meer suiker aan toegevoegd. Ook niet gezond.

Als je chocolade eet, neem dan de allerlekkerste en neem het met mate. Eet met aandacht en geniet. Zo gaan chocola eten en afvallen prima samen.

Zelf ben ik dol op Tony Chocolonely karamel zeezout en Nestlé l’Atelier pure chocolade bosbessen, hazelnoten en amandelen.

Wat vind jij de lekkerste chocolade? Laat het hieronder weten!