Eet jij ook regelmatig avocado? Je bent niet de enige. De verkoop van avocado’s stijgt nog elk jaar. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Avocado wordt gezien als een superfood. Een voedingsmiddel met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen. Een voedingsmiddel dat een positief effect heeft op je gezondheid.

🥑 Is dat terecht? Hoe gezond is de avocado eigenlijk?

🥑 Hoe gezond is de avocado als je wilt afvallen?

 

Tegelijkertijd laat ik je in dit artikel de keerzijde zien van de groeiende vraag naar avocado’s. Ze moeten ergens verbouwd worden…..

🥑 Waar groeit de avocado?

🥑 De booming avocado-business in Chili en Mexico.

 

Kortom, een artikel over de effecten van avocado op jou en op de wereld.

 

 

Avocado is gezond

Een avocado is gezond. Daar is wat mij betreft geen twijfel over mogelijk. Voedingsmiddelen die rechtstreeks uit de natuur komen, waar geen fabriek aan te pas komt om de voedingsmiddelen te maken, zijn gezond. Zo ook een avocado. Die groeit aan een boom, wordt geplukt en vervoerd naar Nederland.

 

Of zoals ik jaren geleden tijdens een Workshop FOOD! leerde:

“Alles wat je eet, heeft ooit geleefd. Hoe beter jij weet wat het was toen het nog leefde, hoe gezonder het is.”

Wat was een avocado toen hij nog leefde? Een vrucht aan een boom. Daar is niks mee gedaan. Dus is een avocado gezond.

 

 

Wat maakt die avocado dan zo gezond?

Een avocado bevat veel gezonde (onverzadigde) vetten en veel vitaminen en mineralen. Zo zit er onder andere kalium en magnesium in een avocado en vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E. Met zoveel verschillende vitaminen en mineralen, allemaal goede voedingsstoffen, kan je stellen dat de avocado een superfood is. Dat en avocado gezond is, beaamt ook het Voedingscentrum.

 

 

Avocado en afvallen

Een avocado is gezond. Maar betekent dat dat je er onbeperkt, dagelijks van kan eten als je wilt afvallen? Nee.

Avocado’s bevatten namelijk naast vitaminen en mineralen ook veel vetten, voornamelijk oliezuur. De vetten in avocado’s zijn weliswaar gezonde vetten, maar toch vetten. Die vetten zorgen ervoor dat een avocado zeer energierijk is: 360 kcal per avocado. Eet je er dus één van per dag, dan heb je daarmee bijna een vijfde van je dagelijkse hoeveelheid energie binnen die je nodig hebt als je niet wilt afvallen. Mijn advies is dus om je te beperken tot het eten van maximaal één avocado per week, zeker als je wilt afvallen.

 


💡 TIP:

Je kunt avocado bijvoorbeeld toevoegen aan je salade. Zelf voeg ik af en toe plakjes avocado toe aan mijn volkorenboterham met runderrookvlees. Heerlijk!


 

 

Maar ja, wat doe je als één hele avocado teveel is om in één keer op te eten? Bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen, en na het lezen van dit artikel geschrokken bent van 360 kilocalorieën per avocado. Bewaartips voor de avocado die je gedeeltelijk hebt gegeten:

  1. Eet het gedeelte zonder pit op, en bewaar het gedeelte met pit.
  2. Besprenkel de avocado met citroensap en leg ‘m afgedekt in de koelkast.
  3. Snij een ui in stukjes, doe de uienstukjes in een bakje, leg de avocado daar op met het vruchtvlees op de uien, sluit het bakje af en bewaar het tot 72 uur in de koelkast. Ik heb het nog nooit zelf geprobeerd, maar vond de tip in dit artikel.

 

 

De andere kant van de “avocado-medaille”

Meer vraag naar avocado’s in Nederland en in de rest van de wereld, heeft er voor gezorgd dat er meer avocadoplantages uit de grond zijn gestampt. Met soms desastreuze gevolgen voor de avocadoboeren, lokale bevolking en natuur.

In Chili zijn avocadoplantages aangelegd. Dat heeft daar geleid tot enorme droogte en een gevecht om drinkwater. Schrikbarend vind ik het om te zien dat hele rivieren zijn verdwenen en de plaatselijke bevolking niet voldoende drinkwater heeft, omdat er avocadoplantages zijn aangelegd.

 

In de Netflix-serie Rotten  die ik eind 2019 zag, komt niet alleen het Chileense verhaal naar voren, maar ook de afpersingen en bedreigingen in Mexico als gevolg van de avocado. Als je Netflix hebt, absoluut een aanrader om te kijken.

 

Sinds het zien van de documentaire op Netflix, moet ik je zeggen dat ik minder avocado’s koop en eet. Daarnaast zorg ik er voor dat de avocado’s die ik koop, opgegeten worden door mijzelf, mijn man en/of mijn kinderen. Geen avocado belandt hier overrijp en niet meer te eten in de vuilnisbak. No foodwaste.

 

De avocado: do or don’t? Ik ben heel benieuwd welke nieuwe inzichten je hebt gekregen na het lezen van dit artikel over avocado’s. Schrijf hier onder een reactie.