Als je wilt afvallen en de kilo’s er af wilt houden is het belangrijk dat je meer gaat bewegen. Naast natuurlijk je voedingspatroon aanpassen. Meer bewegen helpt op verschillende manieren om de kilo’s er af te krijgen èn te houden. In dit artikel geef ik je 5 redenen om meer te bewegen als je wilt afvallen

 

5 redenen om meer te bewegen als je wilt afvallen

 

1) Als je voldoende beweegt, functioneert je lichaam beter

Voldoende bewegen zorgt er voor dat je lichaam beter werkt, je je fitter voelt en je stofwisseling omhoog gaat.

Voldoende bewegen, hoeveel is dat dan? Voor mensen met overgewicht is het advies om per dag minimaal 60 minuten matig intensief te bewegen. Ook als je eenmaal een gezond gewicht hebt bereikt. Die 60 minuten hoef je niet in één keer achter elkaar te doen, je mag ze ook verdelen over bijvoorbeeld 3 blokken van 20 minuten.

Matig intensief bewegen, wat is dat precies? Nou, bijvoorbeeld traplopen, wandelen, powerwalken, fietsen (< 16 km/uur), power yoga, aquarobics, fitness, dansen, rustig zwemmen en huishoudelijke klussen zoals ramen wassen, badkamer schoonmaken, vegen en tuinieren. Je lichaam functioneert dus beter en je stofwisseling gaat omhoog als je dit soort activiteiten gedurende minimaal 60 minuten per dag uitvoert.

 

Woon je in (de buurt van) Amsterdam, en vraag je je af wat powerwalken is? Naast gewichtsconsulente ben ik ook powerwalktrainster. Kom gratis een keer meedoen met een powerwalkles op zaterdagochtend. Een makkelijke en gezellige manier om je conditie te verbeteren. Kijk hier voor meer info en om door te geven dat je een keer meedoet.

 

 

2) Je verbrandt extra calorieën met bewegen

Afvallen draait om het realiseren van een negatieve energiebalans. Oftewel: zorg dat je meer energie verbrandt dan dat je binnen krijgt via je voeding. Zodat je lichaam de vetreserves in je lichaam gaat aanspreken om voldoende energie te hebben om alle taken uit te voeren.

Energie verbranden doe je onder andere door te bewegen. Wist je dat je met een uurtje wandelen in een tempo van 5 km/uur al snel 400 kilocalorieën verbrandt? Hoeveel energie wandelen jou precies kost, is onder andere afhankelijk van je lengte, gewicht en leeftijd. Bereken hier hoeveel calorieën jij verbrandt met jouw favoriete activiteit.

 

 

3) Bewegen zorgt voor spieropbouw

Wanneer je beweegt, maak je spieren aan of zorg je er in ieder geval voor dat je spieren niet minder worden. “Use it or loose it”: wanneer je spieren niet gebruikt, wordt er spierweefsel afgebroken.

Heb je wel eens een arm of been in het gips gehad? Dan zal je gemerkt hebben dat je arm of been een stuk dunner was toen het gips er eenmaal af mocht. Je hebt dat deel van je lichaam een week of zes niet gebruikt, de spieren hadden geen nut meer en zijn dus deels afgebroken.

Bewegen aan de andere kant zorgt dus voor het behoud van je spieren en aanmaak van extra spierweefsel. Daarnaast verbruiken spieren energie, ook als je na het bewegen stil zit. Dat is mooi meegenomen.

 

 

4) Bewegen bevordert je stoelgang

Wanneer je regelmatig beweegt, worden je darmspieren aan het werk gezet en bevorder je je stoelgang. Oftewel, je poept beter en meer. En hoe meer je poept, hoe minder je weegt.

 

 

5) Bewegen / sporten vermindert de effecten van stress (en dus vetopslag)

Stel je hebt veel last van stress, bijvoorbeeld door een veeleisende baan. Wanneer je gedurende langere tijd stress ervaart, wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. En laat cortisol er nu juist voor zorgen dat je vet opslaat. Heel onhandig dus om veel cortisol in je lijf te hebben als je wilt afvallen.

Laat bewegen en sporten er nu voor kunnen zorgen dat er geen cortisol wordt aangemaakt! Hoe zit dat? Als je sport komt er endorfine vrij, ook wel gelukshormoon genoemd. Endorfine voorkomt dat er cortisol aangemaakt wordt. En dat je dus minder vet opslaat.

 

 

Kortom, dit zijn de 5 redenen om meer te bewegen, zodat je makkelijker afvalt:

  1. Je lichaam functioneert beter en je stofwisseling gaat omhoog
  2. Je verbrandt extra calorieën
  3. Je krijgt meer spieren (die weer calorieën ‘eten’)
  4. Je stoelgang verbetert
  5. Als je sport maakt je lichaam endorfine aan, die de aanmaak van cortisol (vetopslag) remt

 

Lees meer over afvallen in dit artikel: “Afvallen en op gewicht blijven – zo doe je dat”.

Afvallen en op gewicht blijven

 

 

Woon je in (de buurt van) Amsterdam, en vraag je je af wat powerwalken is? Naast gewichtsconsulente ben ik ook powerwalktrainster. Kom gratis een keer meedoen met een powerwalkles op zaterdagochtend. Een makkelijke en gezellige manier om je conditie te verbeteren. Kijk hier voor meer info en om door te geven dat je een keer meedoet.