Ga jij altijd iets eten zodra je trek hebt? Zorgt dat er voor dat je steeds zwaarder wordt? Lees dan vooral dit artikel en de andere artikelen die ik over de verschillende soorten honger heb geschreven: over ooghonger, neushonger en hoofdhonger. Vandaag vertel ik je meer over maaghonger. Wat is het? Hoe kom ik er achter of het maaghonger is? Is maaghonger echte honger? Mag ik dan iets eten? En wat zou ik dan moeten eten?

 

Een rammelende maag

Ken je dat gevoel dat je maag rammelt? Dat je maag echt leeg aanvoelt? Een lege, rammelende maag is een teken van maaghonger. Niet te verwarren met een knorrende maag

 

 

 

Goed, een knorrende maag hoor je dus en is geen teken dat je honger hebt. Maar wanneer heb je dan maaghonger? 

Ga even zitten. Voel hoe je maag voelt. Is je maag voor je gevoel leeg? Of bijna leeg? Dan is heb je last van maaghonger. Ga voor de zekerheid nog even na wanneer je voor het laatst iets gegeten hebt. Is dat 3 tot 4 uur geleden? Dan is het zeker maaghonger wat je voelt. Een normale warme maaltijd doet er namelijk 3 uur over om je maag te verlaten. Heb je wat vetter gegeten, dan duurt het langer. Wil je daar meer over weten, uit betrouwbare bron, kijk dan op de site van de De Maag Lever Darm Stichting.

Heb je voor jouw gevoel en lege maag en heb je langer dan 3 tot 4 uur niets gegeten? Dan heb je maaghonger. Maaghonger is echter honger, het is een teken dat het tijd is om iets te eten.

 

 

Eet iets voedzaams en varieer

Wat moet ik dan eten als ik maaghonger heb? Dat is een hele goede vraag. Afhankelijk van het tijdstip van de dag eet je je ontbijt, lunch of avondeten. En als het daar nog geen tijd voor is, neem dan een voedzaam tussendoortje.

 

Inspiratie nodig voor gezonde tussendoortjes? Meld je hier aan en je ontvangt het e-book met 10 tussendoortjes om op een gezonde manier af te vallen gratis in je mailbox. Daarnaast ontvang je wekelijks gratis mijn mails met tips en inspiratie voor een gezond, lichter en energieker leven. Bovendien ben je dan als eerste op de hoogte van nieuwe blogs zoals deze.

 

 

Wat is voedzaam? Voedzaam eten is eten dat zo natuurlijk mogelijk is, zo min mogelijk bewerkt. Alles wat we eten, heeft namelijk ooit geleefd. Hoe beter je weet wat het was toen het nog leefde, hoe minder bewerkt het is en dus hoe gezonder het is.

Daarnaast is het goed om te variëren qua wat je eet, zowel tussen als binnen productgroepen. Eet niet de hele dag alleen maar boterhammen, maar neem bijvoorbeeld ook groente, fruit, zuivelproducten, een handje noten en iets van vlees of een vervanger daarvan. Variëren binnen een productgroep doe je bijvoorbeeld door niet alleen maar bananen te eten, maar verschillende soorten fruit. Op die manier krijgt je lichaam alles binnen wat het nodig heeft om goed te functioneren.

 

 

Kortom, wanneer je trek hebt, je maag rammelt en het is als zeker 3 tot 4 uur geleden dat je gegeten hebt, dan heb je maaghonger. Het tijd om iets voedzaams te eten. Bijvoorbeeld je ontbijt, lunch of avondeten, of een gezond tussendoortje.

 

Dit is het vierde artikel in een serie van zeven over de verschillende soorten honger. Eerder verschenen blogs over ooghonger, neushonger en hoofdhonger. Binnenkort verschijnen ook de artikelen over lichaamshonger, mondhonger en harthonger. Hou deze website dus in de gaten.

 

Vind jij het lastig om al die verschillende soorten honger van elkaar te onderscheiden? Om aan te voelen wat nu wat is? Besef jij je na het lezen van dit artikel, dat je ook wel eens eet als je geen maaghonger hebt? Wil je daar van af, zodat je ook makkelijk van je overtollige kilo’s af komt? Meld je aan bij gewichtsconsulent Merel Groeneveld voor begeleiding bij het afvallen. Plan een eerste (gratis) gesprek in via deze link.